18 maart 2016

5 dingen die je moet doen als je in Mexico-Stad bent!

Afgelopen januari noemde The New York Times Mexico-Stad als dé plek om te bezoeken dit jaar en ook Rough Guides zette de Mexicaanse hoofdstad in een vergelijkbare ranking op een tweede plaats. En terecht. De stad biedt zoveel meer dan het mooie historische centrum waar het immense plein Zócalo en het concertgebouw Palacio de Bellas Artes dé bezienswaardigheden zijn. Trek tijdens je bezoek aan Mexico wat meer tijd uit voor de hoofdstad om in ieder geval de volgende 5 dingen te doen!

1. Vaar door de drijvende tuinen van Xochimilco


In het zuiden van de stad ligt het district Xochimilco dat nog goed laat zien hoe Mexico-Stad was voor de Spaanse kolonisatie: een groot meer vol eilandjes. Nu worden de kanalen tussen de eilandjes bevaren door schattig gekleurde bootjes (trajineras) die je, schipper inbegrepen, kan inhuren om een rondje te varen. Zo’n tochtje draait vooral om gezelligheid. Je kan zelf eten en drinken meenemen maar mocht je onderweg toch nog dorst of honger krijgen dan kan je ook iets kopen bij de bootjes die langsvaren met etenswaren. Mocht je zin hebben in muziek dan kan je ook de rondvarende mariachi-orkesten inhuren zodat ze je bootje opkomen en wat liedjes voor je ten gehoor brengen. Lange leven de lol dus; in het weekend kan het wel erg druk zijn en stromen de kanalen net zo vol met bootjes als de wegen van de binnenstad met auto’s.





2. Bezoek het Nationaal Museum van Antropologie

Mexico-Stad is de stad met het grootste aantal musea ter wereld. Maar ook als je geen fervente museumganger bent, mag je deze eigenlijk niet overslaan. Het museum richt op het Precolumbiaanse Mexico en zo zijn er dus vele mooie en belangrijke artefacten te zien van de Azteken, Maya’s en andere inheemse volken. Neem er wel de tijd voor want ook zonder alle bijschriften te lezen, heb je nog zeker enkele uren nodig om alles te bezichtigen.



3. Geniet van het uitzicht vanaf het bordes van het Castillo de Chapultepec

Een kasteel midden in het hart van een miljoenenstad, ja het kan. Majestueus gelegen op een heuvel in het enorme stadbos dat sowieso een bezoek waard is en waar je even uit de betonnen drukte kan ontsnappen. Het kasteel zelf heeft een rijke geschiedenis en bevat een interessant museum maar heeft ook een mooi uitzicht op o.a. de belangrijke straat Paseo de la Reforma. Die is zo aangelegd dat de toenmalige keizerin goed kon zien hoe haar Mexico-Stad binnen kwam rijden na zijn uitstapjes.



4. Kijk mensen vanaf een terrasje in Coyoacán

Ten zuiden van het centrum ligt de wijk Coyoacán met in het midden daarvan een pittoresk plein. Voordat het werd opgeslurpt door de rest van de stad, was het een losliggend dorpje waar vele binnen- en buitenlandse kunstenaars en intellectuelen woonden. Die bohemische sfeer ademt het nog steeds. Je kan er bijvoorbeeld het huis/museum van Frida Kahlo en die van Leon Trotski bezoeken, maar je kan ook heerlijk een terrasje pakken en genieten van de ontspannen sfeer. De koffiebarretjes serveren de beste Mexicaanse koffie en als je honger hebt, raad ik je aan om een alambre te proberen bij Pepe Coyotes.



5. Eet op straat

Eten in een fancy ronddraaiend restaurant met geweldig uitzicht op de 45e verdieping van het World Trade center is natuurlijk top. Maar de echte Mexicaanse eetbeleving  doe je toch echt op straat. Het risico op eventuele buikloop moet je maar op koop toe nemen. Voor een habbekrats koop je de heerlijkste taco’s, quesadillas of tortas. Kijk gewoon waar de meeste Mexicanen staan te eten en eet gezellig mee. Mexicaanser en lekkerder kan het niet! Aanrader: de tacos al pastor



Geen opmerkingen:

Een reactie posten